De zomer komt eraan! Hoe blijft jouw onderneming op volle toeren draaien?

March 11, 2023|12:20 pm
source:Acerta

Het 'klassieke' tijdelijke arbeidscontract

Als je extra werknemers nodig hebt, kan je natuurlijk personeel aanwerven met een 'klassiek' arbeidscontract van bepaalde duur. In principe kan je echter geen opeenvolgende arbeidscontracten voor bepaalde tijd sluiten met dezelfde werknemer. Er zijn echter uitzonderingen.

Als je tijdens dezelfde periode te maken krijgt met een groot aantal werknemers die met vakantie zijn of die ouderschapsverlof hebben genomen, kan je werknemers met een vervangingscontract in dienst nemen.

Er zijn ook andere alternatieven die soms flexibelere oplossingen en soms veel lagere loonkosten bieden dan een traditioneel arbeidscontract. In dit artikel onderzoeken we de verschillende mogelijkheden.

Het studentencontract

Heel wat werkgevers zetten tijdens de zomermaanden studenten in als tijdelijke werkkrachten. De loonkosten voor studenten liggen veel lager dan voor een klassieke werknemer.

De student mag echter maar '600 uur' per jaar werken (in 2023 en 2024) tegen een aantrekkelijk salaris en mag niet langer dan 12 opeenvolgende maanden bij dezelfde werkgever in dienst zijn. Wanneer een student solliciteert, vraag dan om een Student@Work-attest. Heeft de student nog uren over, reserveer deze dan zo snel mogelijk via Dimona.

Bovendien moet je studenten dezelfde rechten, en dus hetzelfde loon, garanderen als andere werknemers in het bedrijf. In sommige sectoren gelden echter andere regels voor studenten. Bekijk zeker de Sectorale Gids op Trefzeker!

Schrijf u in voor de nieuwsletter

Voor al uw Accountancy, audit en Tax Opleidingen

© VATO 2024