Veranderingen voor Starters en Zelfstandigen in 2024

January 08, 2024|1:00 am
source:Acerta

Een nieuw jaar komt vaak met aanpassingen in de wetgeving of nieuwigheden die het leven als zelfstandige of startende ondernemer makkelijker maken. Hier vind je welke topics voor jou van belang zijn in 2024.

Strijd tegen de sociale fraude

In het kader van de strijd tegen de sociale fraude wil de Regering in de loop van 2024 twee maatregelen uitwerken, nl. de inhoudingsplicht bij sociale schulden en het register van de werkende vennoten. De juiste ingangsdatum van deze maatregelen wordt later nog bepaald.

Inhoudingplicht sociale schulden

De maatregelen zijn in eerste instantie gericht op de bouw- en schoonmaaksector. Maar er kan later een uitbreiding komen voor andere sectoren.

De inhoudingsplicht bij sociale schulden slaat enkel op de relatie tussen een professionele opdrachtgever en zijn aannemers of onderaannemers. Concreet: als een aannemer of onderaannemer onbetaalde sociale bijdragen heeft voor meer dan 2.500 euro, moet de opdrachtgever of hoofdaannemer 15 % inhouden op de openstaande facturen.

Deze inhoudingsplicht geldt niet: als de opdrachtgever een particulier is (bv. private woningbouw); binnen een vennootschap, op vergoedingen die de vennootschap uitbetaalt aan de werkende vennoten; als er een afbetalingsplan loopt bij het sociaal verzekeringsfonds; als er ook RSZ- of fiscale schulden zijn.

Register werkende vennoten en helpers

Er komt een register van werkende vennoten en helpers in de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Ook dat blijft in eerste instantie beperkt tot de sectoren bouw en schoonmaak. Het register is bedoeld om werkende vennoten te kunnen linken aan de juiste vennootschappen en op die manier sociale fraude beter te detecteren.

Concreet moet de vennootschap haar werkende vennoten inschrijven in dat register, vóór de start van de activiteit. Je kan hiervoor terecht bij het Acerta Ondernemingsloket. Na het einde van de activiteit moet de werkende vennoot uitgeschreven worden uit het register binnen 15 dagen na het einde van de activiteit.

Schrijf u in voor de nieuwsletter

Voor al uw Accountancy, audit en Tax Opleidingen

© VATO 2024