Financiële stress bij werknemers: wat kunnen bedrijven doen?

March 10, 2023|6:06 pm
source:Acerta

Verschillende crisissen, verschillende impact

De ene crisis volgt de andere op, maar niet elke crisis heeft dezelfde impact. Terwijl de coronacrisis vooral een impact heeft gehad op ons mentaal welzijn, heeft de energiecrisis eerder een impact op ons financieel welzijn. Kristel Minten verduidelijkt dat financieel welzijn hand in hand gaat met mentaal welzijn. Wie het moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen op het einde van de maand, die zal het ook moeilijk hebben om zich te concentreren op de werkvloer.

Prof. dr. Bert Schreurs bevestigt dat ook, maar volgens hem is er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek rond het thema. Wat wel al bewezen is, is dat wie financiële stress ervaart, die stress ook meeneemt op de werkvloer. Het cognitief functioneren wordt erdoor beïnvloed: werknemers hebben minder aandacht voor hun werk, ze zijn minder proactief en neigen zelfs tot anti-productief gedrag zoals te laat komen of zelfs niet naar het werk komen.

Bedrijven kunnen financiële stress verlagen

Hoe kunnen bedrijven een steentje bijdragen en financiële zorgen verlichten? Een loonsverhoging is niet (altijd) realistisch, want ook bedrijven hebben het moeilijk vanwege de inflatie en de bijhorende loonkosten. Bovendien geeft Prof. dr. Bert Schreurs aan dat (meer) geld geven alleen helpt wanneer je mensen leert om beter te plannen en op lange termijn na te denken.

Prof. dr. Chris Wuytens geeft mee dat bedrijven kunnen helpen met de financiële geletterdheid van werknemers en/of een coach zouden kunnen aanstellen die de werknemer begeleidt. Op deze manier kan je de autonomie van de werknemer verhogen. Bovendien zal de betrokkenheid tot de organisatie verhogen omdat je als werkgever ondersteuning geeft. Dit heeft een positief effect op je interne én externe employer branding en is positief voor de motivatie van je werknemers.

Schrijf u in voor de nieuwsletter

Voor al uw Accountancy, audit en Tax Opleidingen

© VATO 2024