Fiscaal voordelige overuren: verhoging naar 180 uren tot 30 juni 2025 is een feit

September 14, 2023|1:50 pm
source:Acerta

Samenvatting

  • Voor KB 213-prestaties in de bouwsector waarvoor de 20%-toeslag moet worden toegekend en voor overwerk waarvoor wettelijk overloon verschuldigd is geniet de werknemer een belastingvermindering en de werkgever een lastenverlaging.
  • Dit fiscaal gunstregime geldt in principe slechts voor de eerste 130 gepresteerde overuren per jaar. Voor werkgevers en werknemers die werken in onroerende staat verrichten en voor werkgevers en werknemers uit de horecasector gelden wel hogere contingenten.
  • In het verleden werd dit contingent van 130 uren reeds tijdelijk verhoogd naar 180 uren, tot 30 juni 2023.
  • Het IPA 2023-2024 voorzag een verdere verlenging van deze tijdelijke verhoging, tot 30 juni 2025. Die verlenging werd nu in wetgeving gegoten. Tenzij er opnieuw een verlenging komt zakt het standaardcontingent vanaf 1 juli 2025 terug naar 130 overuren per jaar.

Situering

Sinds 2015 geldt een fiscaal gunstregime voor gepresteerde overuren en voor de zogenaamde KB 213-prestaties (= bijkomende prestaties in de bouwsector waarvoor het KB nr. 213 in een toeslag van 20 procent voorziet).

Zowel de werkgever als de werknemer genieten hierbij een gunstregime:

  • Voor de werknemer is dat onder de vorm van een belastingvermindering, die ook geldt in zijn verschuldigde bedrijfsvoorheffing.
  • De werkgever geniet een lastenverlaging onder de vorm van een gedeeltelijke doorstortingsvrijstelling bedrijfsvoorheffing: wanneer de werknemer overuren presteert moet de werkgever een deel van de bedrijfsvoorheffing die hij inhield op het loon van die werknemer niet doorstorten aan de fiscus (de werknemer ziet en voelt overigens niets van deze doorstortingsvrijstelling. Voor zijn fiscale situatie handelt de fiscus bijgevolg alsof het de ingehouden bedrijfsvoorheffing wel integraal ontving).
Schrijf u in voor de nieuwsletter

Voor al uw Accountancy, audit en Tax Opleidingen

© VATO 2024