Hervorming klassiek overbruggingsrecht

February 14, 2023|9:50 am
source:Acerta

Het overbruggingsrecht dat in 1996 ontstond onder de naam 'sociale verzekering na faillissement of gedwongen stopzetting', is grondig hervormd voor situaties vanaf 1 januari 2023.

Sinds de invoering ervan bestaat het stelsel uit een maandelijkse financiële uitkering en het behoud van bepaalde sociale rechten. Op die manier wordt sociale bescherming geboden aan zelfstandigen die getroffen worden door inkomensverlies als gevolg van een noodgedwongen (tijdelijke) stopzetting van hun beroepsactiviteit.

De hervorming omvat de volgende 3 wijzigingen

  • Vereenvoudiging van het systeem : de 4 pijlers verdwijnen en worden vervangen door een dubbel criterium, nl. “gedwongen onderbreking” en “economische moeilijkheden”. Er komt ook een éénvormige set van toekenningsvoorwaarden voor alle situaties.
  • Beperkte cumul met een beroepsactiviteit en vervangingsinkomen : op deze manier sluit het overbruggingsrecht beter aan bij een ruimer maatschappelijk streven om de re-integratie op de arbeidsmarkt te bevorderen.
  • Toekenning overbruggingsrecht bij elk nieuw feit : er komt een basisrecht van 12 maanden en een bijkomend recht dat afhankelijk is van het aantal pensioenvormende kwartalen tussen twee feiten.
Schrijf u in voor de nieuwsletter

Voor al uw Accountancy, audit en Tax Opleidingen

© VATO 2024