Hoge energiefacturen en stijgende inflatie: wat kunnen bedrijven doen?

September 08, 2022|12:00 pm
source:Acerta

Stijgende gas- en energieprijzen confronteren werkgevers en werknemers met hoge energierekeningen. Bedrijven zoeken naar oplossingen om deze uitdagingen het hoofd te bieden, zoals vaste kantoor- en thuiswerkdagen om de verwarming enkele dagen lager te kunnen zetten en het licht wat meer te kunnen doven… Maar ook medewerkers willen hun energiefactuur doen dalen door opnieuw meer naar kantoor te komen. Wat kan en mag op juridisch vlak? Acerta geeft uitleg.

Thuiswerk verplichten?

  • Kan mijn medewerker zelf beslissen om opnieuw meer naar kantoor te komen?
  • Kan je als werkgever beslissen dat je medewerkers meer thuis moeten werken?

Je kan niet eenzijdig de plaats van tewerkstelling wijzigen. Het is immers een essentiële voorwaarde van de arbeidsrelatie. Alleen in onderling akkoord zijn er aanpassingen mogelijk.

Heb je in je onderneming al thuiswerkregels uitgerold, waarbij je medewerkers een aantal dagen op kantoor verwacht worden en een aantal dagen kunnen thuiswerken? In principe liggen deze afspraken vast in een schriftelijke telewerkbijlage bij de arbeidsovereenkomst en/of in een ondernemings-cao. Indien je de afspraken wil wijzigen, dan moeten die wijzigingen ook daarin opgenomen worden.

Thuiswerkvergoeding verhogen?

  • Kan je medewerker een extra bijdrage vragen als hij meer thuiswerkt of blijft thuiswerken dit najaar? verhogen?

Wanneer je medewerker structureel en regelmatig thuiswerkt, kan je hem een thuiswerkvergoeding toekennen. Deze dekt onder meer de kosten van verwarming en elektriciteit op de thuiswerkplek. Ken je deze toe, dan is deze ook mee opgenomen in jullie telewerkovereenkomst. Ook hier zijn enkel aanpassingen mogelijk in wederzijds akkoord.

Schrijf u in voor de nieuwsletter

Voor al uw Accountancy, audit en Tax Opleidingen

© VATO 2024