Koopkrachtpremie: wat weten we al?

March 11, 2023|12:20 pm
source:Acerta

1. Wat is de koopkrachtpremie?

De koopkrachtpremie is een (para)fiscaal voordelige premie die je kan toekennen aan je werknemers wanneer je onderneming in 2022 een hoge winst of een uitzonderlijk hoge winst heeft behaald.

2. Hoe kan je de koopkrachtpremie toekennen?

De premie neemt de vorm aan van een papieren of elektronische consumptiecheque. Het is geen cash premie.

De toekenning van de premie moet in principe geregeld worden via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao), dat kan op sector- of ondernemingsniveau. Wanneer een sectorale cao zou worden gesloten, moet deze de hoge winst en de uitzonderlijk hoge winst in 2022 definiëren. Worden er afspraken gemaakt via een ondernemingscao, dan zal je de verantwoording moeten toevoegen voor het behalen van goede resultaten van jouw onderneming tijdens de crisis.

Wanneer het niet mogelijk is om te werken met een cao, kan de koopkrachtpremie ook toegekend worden op basis van een individuele overeenkomst.

Aangezien de koopkrachtpremie mee onderdeel zal uitmaken van de aankomende sectorale onderhandelingsrondes, is het raadzaam af te wachten of jouw sector afspraken zal maken over de toekenning van de premie, vooraleer op ondernemingsvlak aan de slag te gaan.

Schrijf u in voor de nieuwsletter

Voor al uw Accountancy, audit en Tax Opleidingen

© VATO 2024