Mini-taxshift: wat wijzigt er aan de vrijstellingen van doorstorting voor overwerk en ploegenarbeid?

April 23, 2022|12:00 am
source:Acerta

De wet die de mini-taxshift van de federale regering moet realiseren werd recent gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. In deze wet worden een heel aantal bestaande maatregelen aangepast. We focussen in dit nieuwsbericht op de wijzigingen aan de vrijstellingen van doorstorting voor overwerk en voor nacht- en ploegenarbeid.

Vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor overwerk

Wanneer werknemers overwerk presteren genieten zowel de werkgever als de werknemer van een fiscaal voordeel. Voor de werknemer gaat het over een belastingvermindering die reeds toegepast wordt bij de berekening van de bedrijfsvoorheffing. De werkgever mag dan weer een gedeelte van de ingehouden bedrijfsvoorheffing bijhouden in de plaats van deze door te storten naar de overheid.

De wettekst die het werkgeversvoordeel omschrijft vermeldde niet expliciet dat dit fiscaal voordeel enkel mag toegepast worden voor overuren waarvoor een wettelijke overwerktoeslag betaald moet worden. Deze voorwaarde wordt nu expliciet opgenomen in de wettekst. In de praktijk werd dit echter al langer zo toegepast.

Schrijf u in voor de nieuwsletter

Voor al uw Accountancy, audit en Tax Opleidingen

© VATO 2024