(Her)starten als zelfstandige? Ontdek deze steunmaatregelen

September 04, 2023|11:30 pm
source:Acerta

Wil je het (opnieuw) proberen als zelfstandige? Informeer je dan goed, want je kan misschien wel rekenen op (financiële) steun! We geven je een overzicht van de Vlaamse en federale steunmaatregelen.

Steunmaatregelen als je arbeidsongeschikt bent

Als je arbeidsongeschikt bent en een uitkering geniet, dan kan je uitgenodigd worden door de terug-naar-werk-coördinator van je ziekenfonds om te bekijken of je je activiteit als zelfstandige kunt hervatten of met een andere activiteit zou kunnen beginnen.

Als je ziekenfonds akkoord gaat, kan je deeltijds starten gedurende 3 x 6 maanden. Gedurende de eerste 6 maanden behoud je je volledige uitkering, vanaf de 7e maand lever je 10% van je uitkering in (re-integratieuitkering).

Personen met een arbeidsbeperking kunnen ook aanspraak maken op de Vlaamse Ondersteuningspremie.

Steunmaatregelen als je werkloos bent

Ben je werkloos maar wil je niet bij de pakken blijven zitten? Je kan gedurende 12 maanden een zelfstandige beroepsactiviteit opstarten zonder je RVA-uitkering te verliezen. Dit heet de ‘springplank naar zelfstandige’. Het moet in deze periode wel een bijberoep blijven. Je tijdsinvestering en je inkomen als zelfstandige moeten beperkt blijven.

Het is interessant om te weten dat als je weer stopt als zelfstandige binnen de 15 jaar, je opnieuw recht hebt op een werkloosheidsuitkering. Je bent je vangnet dus niet kwijt!

Schrijf u in voor de nieuwsletter

Voor al uw Accountancy, audit en Tax Opleidingen

© VATO 2024