Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

September 02, 2022|12:00 pm
source:Acerta

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Hoofd- of bijberoep: wat zijn de verschillen?

Je kan als zelfstandige in hoofd- of bijberoep beginnen, maar wat zijn de verschillen?

Je bent minstens halftijds aan de slag als loontrekkende en kan de lokroep van het ondernemersbloed moeilijk negeren? Dan kan het sociaal statuut van zelfstandige in bijberoep een optie zijn. Het kan bovendien een springplank zijn naar een volledig zelfstandige activiteit, waarbij je voorzicht je netwerk opbouwt. Afhankelijk van je inkomsten, ben je wel-of niet btw-plichtig.

Meteen starten in hoofdberoep

Je kan ook meteen in hoofdberoep je eigen zaak opstarten. Een stevige beslissing, die je best niet over één nacht ijs laat gaan. Wil je je beter informeren over de verschillen tussen bijberoep en hoofdberoep?

Van werknemer naar zelfstandige

Heb je een booming business en besluit je het niet langer te combineren met je vol-of halftijdse job? Dan kan je overstappen naar zelfstandige in hoofdberoep. Volgens een bevraging van Acerta bij meer dan 1000 zelfstandigen, zijn 7 op de 10 zelfstandigen nu gelukkiger dan toen ze in loondienst waren. Je geeft hierbij de voordelen van de sociale zekerheid van je hoofdactiviteit als loontrekkende op. Je denkt hier dus best goed over na. Hoe zie je het financiële plaatje? Voor welke ondernemingsvorm ga je? Informeer je sociaal verzekeringsfonds tijdig en laat je statuut aanpassen.

Schrijf u in voor de nieuwsletter

Voor al uw Accountancy, audit en Tax Opleidingen

© VATO 2024