Welke gevolgen heeft het conflict tussen Oekraïne en Rusland voor Belgische bedrijven?

March 25, 2022|12:00 am
source:Acerta

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland woedt volop. De kans is reëel dat je arbeidsorganisatie gevolgen voelt van het conflict of van de acties die de internationale gemeenschap ondernomen heeft naar aanleiding ervan.

We bieden je een eerste overzicht van de vragen waarmee je als werkgever geconfronteerd kan worden. We baseren ons op de momenteel gekende informatie en juridische mogelijkheden.

Het conflict is in principe een overmachtssituatie, want het gaat immers om een plotse en onvoorzienbare gebeurtenis - met een tijdelijk karakter - die zich voordoet buiten de wil van jou en je medewerker om en waardoor de uitvoering van de arbeidsovereenkomst tijdelijk onmogelijk wordt gemaakt. De uitvoering van de arbeidsovereenkomst kan dan geschorst worden omwille van overmacht. Je medewerkers ontvangen in principe een uitkering wegens tijdelijke werkloosheid van de RVA.

Wat als je medewerkers tewerkstelt die afkomstig zijn uit het conflictgebied?

In België is 1 op 179 buitenlandse werknemers en 1 op 270 buitenlandse zelfstandigen afkomstig uit Oekraïne. Zij werken voornamelijk in de bouwsector.

Wanneer niet-EU-onderdanen als arbeidsmigrant naar België komen werken, hebben ze in principe een arbeidskaart van bepaalde duur om in België te mogen werken. Na afloop van de geldigheidsduur, moeten zij dan terugkeren naar hun thuisland. Die terugkeer is momenteel – vanwege de conflictsituatie – niet wenselijk. De regering werkt hiervoor een oplossing uit die moet toelaten dat de arbeidskaart in deze situatie verlengd kan worden.

Schrijf u in voor de nieuwsletter

Voor al uw Accountancy, audit en Tax Opleidingen

© VATO 2024