Word een zelfstandige zonder stress met deze zelfscan

February 26, 2023|4:20 am
source:Acerta

De opgebrande zelfstandige

Aandacht voor mentaal welzijn op het werk zit er intussen goed ingebakken. Vooral bij werknemers. Maar psychische aandoeningen treffen niet alleen mensen in loondienst: ondernemers vormen een belangrijke risicogroep voor stress gerelateerde klachten.

Dat blijkt ook uit de resultaten van onze welzijnsbarometer: slechts 1 op de 3 zelfstandigen voelt zich écht goed. Nog eens de helft (49%) geeft aan dat het maar matig gesteld is.

Klant is koning, mentaal welzijn geen prioriteit

Wat maakt zelfstandigen dan zo kwetsbaar? Velen hebben meer aandacht voor hun bedrijf dan voor zichzelf. Ze identificeren zich met hun onderneming en menen dat hun succes afhangt van hun betrokkenheid en toewijding. Klant is en blijft koning, dus kunnen ze het werk maar moeilijk loslaten. Een geslaagd recept voor burn-out.

Burn-out en andere stressgerelateerde klachten zien we vaak bij mensen die zó bezield zijn door wat ze doen, dat ze hun eigen behoeften en gevoelens - al dan niet bewust - negeren. Ze blijven nog een poosje doorgaan, ook al zijn ze moe en hebben ze nood aan rust. Want het werk moet immers af.

Schrijf u in voor de nieuwsletter

Voor al uw Accountancy, audit en Tax Opleidingen

© VATO 2024