De bedrijfsfiets is massaal vertegenwoordigd op onze Belgische wegen. Maar liefst 25% meer werknemers opteerden dit jaar voor een fietslease. Door het hybride werken is er minder dagelijks woon-werkverkeer, maar er is toch nog een heel aantal werknemers dat over en weer pendelt.
Fietslease via flexibele verloning
Net zoals de (bedrijfs)wagen, maakt een fiets onderdeel uit van een flexibel loonpakket. Het is voor bedrijven een mooie manier om werknemers zelf hun loonpakket te laten samenstellen. Voordeel voor de werknemers? Zij betalen deze leasefiets met het brutoloon. Voorwaarde is wel dat ze het woon-werkverkeer ook daadwerkelijk met de fiets afleggen.
Fietsvergoeding neemt toe
De kilometers die de werknemer tussen thuis en het werk aflegt met deze leasefiets, zijn ook nog eens goed voor een fietsvergoeding. Dit betaalt de leasekost vaak al deels terug. Een fietsvergoeding is sinds mei 2023 zelfs verplicht.
Dat is bepaald door CAO164. Maar is dat wel echt zo? En wat als je al een fietsvergoeding betaalt, maar het bedrag is hoger of lager dan het bedrag bepaald in de CAO? In dit webinar (5:59 minuten) legt experte Ellen Hermans je kort en duidelijk uit wanneer je je medewerkers wel of niet een fietsvergoeding moet betalen en hoeveel die dan bedraagt.