Nieuws
Solden! Houd je de winkel open op zondag?
Welke mogelijkheden zijn er om werknemers op zondag te werk te stellen? De zomersolden komen eraan. Voor handelaars hét moment om zoveel mogelijk overblijvende stock te verkopen. Het kan dan ook een meerwaarde zijn om op zondag te openen. Maar moet je de winkel dan zelf openhouden of kan je hiervoor ook werknemers inschakelen?
Verhoging sociale uitkeringen op 1 mei 2024
Door de overschrijding van de spilindex in oktober worden de sociale uitkeringen voor zelfstandigen vanaf 1 mei 2024 verhoogd met 2%.
Wendbare en flexibele organisaties in veranderende tijden
In een wereld waar veranderingen steeds sneller plaatsvinden, moeten organisaties wendbaar en flexibel zijn. Tijdens ons Acerta Panel Webinar deelden Professor Kathleen Vangronsvelt (Antwerp Management School), Els Overbergh (CHRO, Baloise Insurance), Anette Böhm (CHRO, bpost Group) en Florence Cordonnier (Manager Legal Consult bij Acerta Consult) hun inzichten en ervaringen. Hoe creëer je wendbare en flexibele organisaties? Je ontdekt het in deze blog.
Vijf tips om je welzijn te verbeteren als zelfstandige
Als zelfstandige zijn er vaak heel wat stressoren die ervoor zorgen dat je welzijn onder druk komt te staan. Hoe grijp je tijdig in en bescherm je jezelf én je gezondheid? In deze post geven we praktische tips waarmee je meteen aan de slag kan.
Auteursrechten: Grondwettelijk Hof bevestigt uitsluiting computerprogramma’s
Na de hervorming van het fiscaal regime van de auteursrechten trokken enkele softwareontwikkelaars en IT-ondernemingen naar het Grondwettelijk Hof. Zij vochten de beperking van het toepassingsgebied van de auteursrechtenregeling aan, waardoor computerprogramma’s uitgesloten zijn. Het Grondwettelijk Hof velde recent zijn arrest. Daarin bevestigt het Hof dat de auteursrechtenregeling zoals die sinds de hervorming van toepassing is, inderdaad geen betrekking heeft op computerprogramma’s en dat die uitsluiting bovendien verantwoord is (en dus geen discriminatie inhoudt).
Noodweer en overstromingen: wat moet je weten als werkgever?
Hevige regenval teistert ons land met overstromingen en wateroverlast tot gevolg. Misschien voel je dit ook in jouw werkorganisatie? We zetten op een rij welke mogelijkheden er zijn om met de gevolgen van het noodweer om te gaan.
De meest gestelde vragen over de Federal Learning Account (FLA)
Vanaf april 2024 is de bèta versie van de Federal Learning Account een feit. Wat betekent dit nu voor werkgevers? Wie moet zich allemaal registeren? Er zijn nog heel wat vragen en onduidelijkheden over deze online dienst. Wij somden de meest gestelde vragen op en zorgen voor een helder antwoord.
Bedrijfsfietsen voortaan te vermelden op fiscale fiche
Vanaf het inkomstenjaar 2024 wijzigt het een en ander met betrekking tot (bedrijfs)fietsen: de vrijgestelde fietsvergoeding werd opgetrokken tot (na indexatie) 0,35 euro/kilometer. Tegelijk werd deze vrijstelling beperkt tot een plafondbedrag op jaarbasis. Werkgevers die bedrijfsfietsen ter beschikking stellen, zullen de waarde van het voordeel van die bedrijfsfiets voortaan ook op de fiscale fiche moeten vermelden. Ontdek hieronder wat wijzigt voor jou vanaf 2024.
Het Federaal Actieplan voor het mentale welzijn van zelfstandigen
De mentale gezondheid van werknemers is van enorm groot belang en dit is zeker ook het geval bij zelfstandigen. Goed nieuws, want dankzij het Federaal Actieplan krijgt het mentale welzijn van zelfstandigen nu ook meer aandacht.
Regering Bereikt Akkoord over Referentie CO2-Uitstoten
Na enkele weken onderhandelen is er witte rook in het dossier van de referentie CO2-uitstoten voor bedrijfswagens die rijden op fossiele brandstoffen. Minister Van Peteghem deed een voorstel tot aanpassing van de berekeningswijze, wat uiteindelijk resulteerde in een akkoord binnen de regering.
Berekening Voordeel Alle Aard van Bedrijfswagens in 2024
Het voordeel alle aard (VAA) van fossiele bedrijfswagens kan momenteel niet worden berekend, omdat de referentie-CO2-uitstoot voor 2024 nog niet is vastgelegd.
Veranderingen voor Starters en Zelfstandigen in 2024
Een nieuw jaar komt vaak met aanpassingen in de wetgeving of nieuwigheden die het leven als zelfstandige of startende ondernemer makkelijker maken. Hier vind je welke topics voor jou van belang zijn in 2024.
Direct inspiratie nodig?
Acerta Opleidingen heeft voor jou in petto: Een gratis webinar over het individueel opleidingsrecht. Een sterk vernieuwd incompany-aanbod met thema's als verzuim, leiderschap en communicatie. Knowhow en input voor jouw opleidingsplan 2024. De nieuwe kalender met een mooi overzicht van de opleidingen in januari, februari en maart.
Waarom zelfstandig verpleegkundige een goede keuze is
Ben je momenteel werkzaam als verpleegkundige en overweeg je de overstap naar zelfstandige? Je bent zeker niet alleen, want de meest recente onderzoekscijfers van Acerta blijkt dat de Belgische zorgsector de laatste vier jaar maar liefst 35% meer zelfstandig verpleegkundigen telt. Waarom zou je de switch maken en wat zijn de voordelen?
Een fiets leasen via het werk was nog nooit zo populair
De bedrijfsfiets is massaal vertegenwoordigd op onze Belgische wegen. Maar liefst 25% meer werknemers opteerden dit jaar voor een fietslease. Door het hybride werken is er minder dagelijks woon-werkverkeer, maar er is toch nog een heel aantal werknemers dat over en weer pendelt.
Fiscaal voordelige overuren: verhoging naar 180 uren tot 30 juni 2025 is een feit
Het interprofessioneel akkoord (IPA) 2023-2024 voorzag onder meer in een verlenging van de tijdelijke verhoging van het standaardcontingent van tot 180 overuren waarvoor de werknemer een belastingvermindering en de werkgever een lastenverlaging genieten. Die verlenging werd nu in wetgeving gegoten. Ze geldt tot 30 juni 2025. Tenzij er opnieuw een verlenging komt zakt het standaardcontingent vanaf 1 juli 2025 dus terug naar het normale aantal van 130 uren.
(Her)starten als zelfstandige? Ontdek deze steunmaatregelen
Wil je het (opnieuw) proberen als zelfstandige? Informeer je dan goed, want je kan misschien wel rekenen op (financiële) steun! We geven je een overzicht van de Vlaamse en federale steunmaatregelen.
Sociale inspectie? Zo bereid je je voor
Vroeg of laat krijgt elke organisatie ze over de vloer: “de sociale inspectie”.Tussen 1 januari 2022 en 30 september 2022 werden er in België maar liefst 10.706 controles uitgevoerd in bedrijven in verschillende sectoren. Zo’n bezoek is echter net als een examen: wie goed voorbereid is, hoeft niets te vrezen.
Nieuwe consumentenwetgeving
Op 1 september 2023 treedt nieuwe wetgeving ter bescherming van consumenten in werking (Boek XIX Wetboek Economisch Recht, Schulden van de consument). Dit wil zeggen dat je, indien je klanten consumenten zijn en je gebruik maakt van algemene voorwaarden, deze voorwaarden en je werkwijze voor het innen van schulden t.a.v. consumenten wellicht zult moeten aanpassen. De overheid geeft ondernemingen vier maanden de tijd (t.e.m. december 2023) om hun algemene voorwaarden aan te passen.
Pensioen aanvragen of uitstellen als zelfstandige?
Langer werken, ook als zelfstandige? De regering wil iedereen stimuleren om zo lang mogelijk aan het werk te blijven. Verschillende versoepelingen van de pensioenwetgeving zouden zelfstandigen moeten aanzetten om hun pensioen zo lang mogelijk uit te stellen. Welke versoepelingen zijn dat? Zijn die interessant voor jou als zelfstandige? En spelen er ook fiscale stimulansen om langer door te werken?
Koopkrachtpremie: wat weten we al?
De regering bereikte eind november 2022 een akkoord over de loonmarge 2023-2024. In dit akkoord is een koopkrachtpremie voorzien. Op 28 april 2023 is een eerste luik van het wettelijk kader van die koopkrachtpremie gepubliceerd.
De zomer komt eraan! Hoe blijft jouw onderneming op volle toeren draaien?
Tijdens de zomerperiode worden sommige werkgevers geconfronteerd met een periode van verhoogde activiteit, terwijl andere te maken krijgen met een verhoogde afwezigheid van hun vaste werknemers die op vakantie zijn. Zij moeten dus een beroep doen op nieuwe tijdelijke medewerkers. Wat zijn de mogelijke oplossingen?
Financiële stress bij werknemers: wat kunnen bedrijven doen?
Wie financiële zorgen heeft, durft daar vaak niet over te praten. Laat staan om hulp te vragen. Hoewel het onderwerp onder een taboesfeer hangt, is het belangrijk dat bedrijven erbij stilstaan. De gevolgen van financiële stress zijn immers reëel, ook op de werkvloer. Tijdens ons Acerta Panel Webinar gingen Professor dr. Bert Schreurs (Vrije Universiteit Brussel), Professor dr. Chris Wuytens (Acerta Consult), welzijnsexperte Kristel Minten (Acerta Consult) en hr-manager Klaas Vermeulen (Ferm Thuiszorg) hierover met elkaar in gesprek.
Word een zelfstandige zonder stress met deze zelfscan
2 op de 3 zelfstandigen zitten niet goed in hun vel. Of beter gezegd: in hun hoofd. Met de steun van de federale overheid, ontwikkelden we een korte zelfscan om het mentaal welzijn van zelfstandigen op te krikken. Ben je een zelfstandige? Doe dan zelf de test! Al meer dan 3.000 zelfstandigen gingen jou voor.
Hervorming klassiek overbruggingsrecht
De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft ook in 2023 en 2024 verschillende flitscontroles aangekondigd. Deze flitscontroles hebben in de eerste plaats een informatief en preventief karakter. Daarom worden ze ook op voorhand aangekondigd.
Ben jij klaar voor de Klokkenluidersrichtlijn?
De wet die de Europese klokkenluidersrichtlijn omzet in Belgische wetgeving voor privébedrijven, treedt op 15 februari 2023 in werking. Voor de meeste organisaties zal dit nieuwe verplichtingen met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld het opzetten van interne meldingskanalen. Waar moet je je als werkgever precies op voorbereiden? We geven je de krachtlijnen van de nieuwe wetgeving.
4 generaties op het werk: hoe creëer je duurzame loopbanen?
De babyboomers (BB) en generaties X, Y en Z zorgen voor een viergeslacht op de werkvloer. Vier fundamenteel verschillende generaties op de werkvloer: klikt het niet, dan botst het? Toch hebben ze meer gemeen dan je zou denken.
Sectorale flitscontroles door sociale inspectie in 2023 en 2024: bereid je voor
De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft ook in 2023 en 2024 verschillende flitscontroles aangekondigd. Deze flitscontroles hebben in de eerste plaats een informatief en preventief karakter. Daarom worden ze ook op voorhand aangekondigd.
Arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim: wat verandert er?
De wetgeving rond arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim is gewijzigd. De veranderingen treden op 28 november 2022 in voege. We geven je een overzicht van de wijzigingen.
Nieuwe regels rond het statuut van contentcreators
Eerder dit jaar kregen een aantal contentcreators een waarschuwing van de overheid in de bus. Niet omwille van het vergeten van de verplichte #advertentie, #reclame of #publiciteit, wel omdat ze hun adres en ondernemingsnummer niet vermeldden op hun website en sociale media profielen.
Tijd voor een goede tijdsregistratie
We zijn flexibeler dan ooit. En dat is fantastisch, want op die manier kunnen werknemers werk en privé beter op elkaar afstemmen. Maar natuurlijk zijn aan die toenemende flexibiliteit ook valkuilen verbonden. Zoals: een correcte en overzichtelijke tijdsregistratie.
Arbeidsdeal: overzicht van de maatregelen
De wetgeving omtrent de arbeidsdeal werd op 10 november 2022 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Wat staat er in de wet? Welke maatregelen treden in werking? We geven je hieronder een overzicht.
Vennootschapsbijdrage 2023: hoeveel en wanneer?
Als zelfstandige betaal je sociale bijdragen. Maar ook je vennootschap moet dat. Is je vennootschap onderworpen aan de Belgische vennootschapsbelasting of aan de belasting van niet-inwoners? Dan moet je jaarlijks een zogeheten vennootschapsbijdrage betalen. Wat is het precies, hoeveel moet je dit jaar bijdragen en wanneer (niet)? We zoomen er even op in.
Hoe start je als zelfstandige in een vrij beroep?
Ben je (bijna) afgestudeerd en plan je te starten als vrij beroeper? Je bent niet alleen: 33% van de startende zelfstandigen zijn in 2021 met een vrij beroep gestart, blijkt uit onze cijfers. Acerta helpt je met een vliegende start!
Hoge energiefacturen en stijgende inflatie: wat kunnen bedrijven doen?
Stijgende gas- en energieprijzen confronteren werkgevers en werknemers met hoge energierekeningen. Bedrijven zoeken naar oplossingen om deze uitdagingen het hoofd te bieden, zoals vaste kantoor- en thuiswerkdagen om de verwarming enkele dagen lager te kunnen zetten en het licht wat meer te kunnen doven… Maar ook medewerkers willen hun energiefactuur doen dalen door opnieuw meer naar kantoor te komen. Wat kan en mag op juridisch vlak? Acerta geeft uitleg.
Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?
Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?
Mini-taxshift: wat wijzigt er aan de vrijstellingen van doorstorting voor overwerk en ploegenarbeid?
De wet die de mini-taxshift van de federale regering moet realiseren werd recent gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. In deze wet worden een heel aantal bestaande maatregelen aangepast. We focussen in dit nieuwsbericht op de wijzigingen aan de vrijstellingen van doorstorting voor overwerk en voor nacht- en ploegenarbeid.
Je sociale bijdrage in 2022
Het bijdragepercentage wijzigt niet in 2022. Je betaalt nog steeds 20,50% sociale bijdragen per jaar op je beroepsinkomsten. Ook de beheerskost van Acerta blijft dezelfde. Bij ons betaal je met een beheerskost van 3,05% de laagste bijdrage van het land.
Welke gevolgen heeft het conflict tussen Oekraïne en Rusland voor Belgische bedrijven?
Het conflict tussen Oekraïne en Rusland woedt volop. De kans is reëel dat je arbeidsorganisatie gevolgen voelt van het conflict of van de acties die de internationale gemeenschap ondernomen heeft naar aanleiding ervan.
Rouwverlof
Als zelfstandige heb je recht op maximaal 10 dagen rouwverlof na het overlijden van je kind of partner. Je onderbreekt dan tijdelijk al je activiteiten en ontvangt een uitkering van je sociaal verzekeringsfonds.
Quarantaine-overbruggingsrecht
Sinds 10 januari is de periode van isolatie verkort van 10 dagen naar 7 dagen. Wanneer heb je recht op een ziekte-uitkering of het quarantaine-overbruggingsrecht?