Als zelfstandige betaal je sociale bijdragen. Maar ook je vennootschap moet dat. Is je vennootschap onderworpen aan de Belgische vennootschapsbelasting of aan de belasting van niet-inwoners? Dan moet je jaarlijks een zogeheten vennootschapsbijdrage betalen. Wat is het precies, hoeveel moet je dit jaar bijdragen en wanneer (niet)? We zoomen er even op in.
Wat is de vennootschapsbijdrage?
Eerst duiken we even in de wetteksten.
Vennootschappen, maar ook verenigingen, organen en instellingen, zijn onderworpen aan de vennootschapsbelasting als zij:
- rechtspersoonlijkheid bezitten;
- hun maatschappelijke zetel, hun voornaamste vestiging, de zetel van bestuur of beheer in België hebben;
- zich toeleggen op een winstgevende uitbating of winstgevende handelingen.
Vennootschappen die onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting moeten één keer per jaar een aangifte indienen. Meer over die aangifte, de berekening en de tarieven, de voorheffingen, de fiscale voordelen, enz. vind je op de website van de FOD Financiën.
Je vennootschap (BV, NV, CV, VOF of CommV) moet ook een jaarlijkse vennootschapsbijdrage betalen. Verwerf je inkomsten van Belgische oorsprong, maar is je maatschappelijke zetel, voornaamste inrichting of je zetel van bestuur niet in België gevestigd, dan ben je onderworpen aan de belasting niet-inwoners vennootschappen (BNI/Ven).
Die vennootschapsbijdrage is eigenlijk een solidariteitsbijdrage waarmee allerlei initiatieven ten gunste van álle zelfstandigen worden ondersteund, zoals bijv. het optrekken van de kinderbijslag en van de minimumpensioenen voor zelfstandigen.
Eerste werk? Sluit je vennootschap aan bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta.